
Endometriozis Nedir ? Endometriozis Belirtileri,Nedenleri Ve Tedavisi
Mart 30, 2020Endometriozis Nedir ? Endometriozis Belirtileri,Nedenleri Ve Tedavisi
Endometriozis Nedir ? ( Çikolata Kisti Nedir )
Endometriozis yani Çikolata kisti endometrium olarak bilinen uterusun içini kaplayan doku, uterusun dışındaki vücut bölgelerinde çoğaldığında meydana gelen jinekolojik bir durumdur. Bu bölgeler genellikle karın boşluğu içindedir ve normalde yumurtalıkların, fallop tüplerinin veya uterusun dışını içerir.
Çocuk doğurma çağındaki her on kadından en az birinin (15 ila 44 yaşları arasında), çoğu resmi olarak teşhis edilmemiş olsa da, endometriozis geçirdiği düşünülmektedir.
Durum iyileştirilemez olmasına rağmen, komplikasyonlar kaçınılmaz olsa da yönetilebilir.
Endometriozis Belirtileri ( Çikolata Kisti Belirtileri )
Bir kadının endometriozis olabileceğini gösteren ilk göstergelerden biri menstrüasyon süresi boyunca aşırı ağrıdır. Bu ağrı genellikle adet döngüsünün döngüsel yapısına göre yoğunlaşır ve azalır. Diğer Çikolata kisti belirtileri şunlardır:
Aşırı adet kanaması – çoğu kadında adet kanaması 3 ila 7 gün arasında meydana gelir. Bununla birlikte, endometriozisi olan kadınlar, bazen dört hafta kadar, yedi günden uzun süreler boyunca bolca kan kaybedebilir.
Sık görülen analjezik ilaçların kullanımıyla hafifletilemeyen şiddetli adet krampları
Adet döneminde yoğunlaşan kronik bel veya pelvik ağrı
Bazen, dışkıda veya idrarda kan
Kronik yorgunluk
İlişki sırasında ağrı veya kramp
Periyotlar arasında anormal kanama
Özellikle geceleri idrar akışını tutma zorluğu veya yetersizliği
Endometriozis Nedenleri ( Çikolata Kisti Nedenleri )
Pozitif olarak tanımlanmış endometriozis nedeni yoktur, çünkü çoğu zaman bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur. Bununla birlikte, şu ana kadar yapılan gözlemlere dayanarak, aşağıdakilerin tümü hastalığın gelişmesine katkıda bulunur:
Anormal adet kanı akışı-Normal olarak adet kanı vücuttan çıkmalıdır, ancak bazen yumurtalık veya fallop tüplerinde kalabilir. Bu aynı zamanda retrograd menstrüasyon veya kanın geriye doğru akışı olarak da bilinir.
Embriyonik hücrelerden büyüme – karın ve pelvise doğru uzanan hücreler kendiliğinden karın boşluğu içindeki endometriyal dokuya dönüşebilir ve endometriyal doku yolu ile etki etmeye başlayabilir.
Skar dokusu – majör abdominal cerrahiyi takiben endometrial hücreler yer değiştirebilir ve uterus dışındaki vücudun diğer bölgelerinde büyümeye başlayabilir.
Genetik – endometriozis ile birinci dereceden akraba olan kadınların daha sonra endometriozis kendilerini geliştirmeleri daha olasıdır.
Bağışıklık sistemi eksiklikleri – Bağışıklık sistemi, bazı durumlarda bunu yapamamakta ve doku çoğalmaya devam etse de, ekstra uterin endometrial dokuyu tahrip edebilmektedir.
Doğumda mevcut – endometriyal dokunun doğumda uterus dışındaki bölgelerde bulunduğuna dair kanıtlar vardır, ancak bir kız ergenliğe girip östrojen üretmeye başlayana kadar bir soruna yol açmaz.
Bazı ilaçların kullanımı – özellikle hormon replasman tedavisi veya östrojenik bileşen içeren kontraseptifler.
Endometriozis İçin Risk Faktörleri
Yukarıda belirtilen nedenlere ek olarak, endometriozisin bazı kadınlarda ortaya çıkması daha olasıdır ;
İlk adet dönemini genç yaşta yaşayan kadınlar
Menopoz geçiren kadınların yaşları ortalamanın üzerinde
Adet döngüsünün ortalamadan kısa, genellikle 27 günden kısa olması
Endometriozis ile ilgili birinci veya ikinci dereceye sahip olmak
Kanın vücuttan anatomik akışını bozan yapısal anormallikler
Hiç doğum yapmamış kadınlar, özellikle 30 yaşını doldurmamışlar
Östrojen yükü yüksek olan kadınlar
Kronik bir alkol tüketicisi olmak
Endometriozis Komplikasyonları
Endometriozisin kısırlığa yol açarmı ?
Kısırlık , endometriozisin ciddi komplikasyonudur. Üçte birden, iki kadından birine hamile kalmakta zorluk yaşayacağı tahmin edilmektedir. Endometriozisi olan kadınlar, fallop tüpü içinde sperm ve yumurtanın füzyonunu önleyen yapısal rahim hastalıkları ve daha sonra uterus içinde kalmalarına neden olabilir.
Buna ek olarak, yumurta geçiş sırasında zarar görebilir veya sperm de etkilenebilir. Kadınlar hala endometriozis ile gebe kalabilirler, ancak genellikle yaşlandıkça daha zor hale geldiği için genç yaşta yapılması önerilmektedir.
Endometriozis Kansere Yol Açarmı ?
Endometriozisli kadınlarda yumurtalık kanseri riski daha yüksektir, ancak bu risk hala nispeten düşüktür. Endometrial kanserler, endometriozis tanısı konulmuş kadınlarda menopoz sonrası dönemde daha sık görülür.
Endometriozis Tedavi Edilebilirmi
Endometriozisin tedavisi yoktur, ancak kullanılan yönetime birçok yaklaşım vardır. Bunlar şunları içerir:
Ağrı kesici
Bunlar, bütün kadınlarda çalışmamalarına ve menstrüasyon sırasında kanamayı kötüleştirmelerine rağmen, ibuprofen veya naproksen gibi tipik NSAID’leri içerebilir. Alternatif olarak, mefanamik asit gibi ilaçlar daha iyi bir alternatif olabilir.
Hormon tedavisi
Progesteron ağır hormon tedavisinin kullanılması, ekstra uterin endometrial büyümenin ilerlemesini yavaşlatmaya ve ilişkili birçok semptomu hafifletmeye yardımcı olabilir.
Diğer bazı ajanlar östrojen salınımını engelleyerek tıbbi menopoza neden olabilir. Bununla birlikte, menopozla ilişkili birçok komplikasyonun ortaya koyduğu gibi, bu ideal olmaktan uzaktır. Bu yaklaşım aynı zamanda hamile kalma arzusunda olan kadınlar için uygun değildir.
Minimal İnvaziv Cerrahi
Bu genellikle üreme organlarına zarar vermeden ekstra uterin endometrial büyümenin giderilmesi amacıyla laparoskopik müdahaleyi içerir. Amaç, çoğu durumda yinelemelerine rağmen, bu büyümelerin mümkün olduğu kadar güvenli bir şekilde kaldırılmasıdır. Bununla birlikte, bu yaklaşım bazı durumlarda fertilite ve gebe kalmaya yardımcı olabilir.
Diğer cerrahi müdehale , yumurtalıklar, uterus ve serviks de dahil olmak üzere tüm dişi üreme organlarının cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Tüm görünür lezyonlar, östrojen üretimi temel olarak sonlandırıldığından, yüksek bir başarı oranına sahip olan böyle bir prosedür sırasında da çıkarılır.
Kadınlar genellikle sadece ağrı ve diğer ilgili semptomlar normal yaşam kalitesini etkileyebilecek kadar şiddetli olduklarında total histerektomiyi tercih ederler. Bununla birlikte, küçük miktarlarda östrojen yumurtalıkların dışında üretildiği için, endometrial büyümenin histerektomi sonrasında bile yeniden başlayabilme olasılığı vardır.
Total histerektominin bir kadının gebe kalmayacağı anlamına geleceğinin farkına varmak önemlidir, bu nedenle bu seçeneğin öncesinde aile planlaması düşünülmelidir.
Özet – Endometriozis ( çikolata kisti )
Bu tedavi edilemez bir hastalık olsa da, rahatsızlığı en aza indirmek ve muhtemelen hamile kalma olasılığını artırmak için alabileceğiniz önlemler vardır. Yaş, aile planlaması ve semptomların ciddiyeti dahil olmak üzere birçok faktöre bağlı olarak, tedaviye yaklaşımınız önemli ölçüde değişebilir.
Endometriozisin yaşamınıza en az düzeyde etki etmesini sağlamak için mümkün olan en erken müdahalede tıbbi yardım almak iyi bir fikirdir.